Bismillah
Alhamdulillah minggu ni kembali ke Duisburg. InsyaAllah kali ni kita buat sedikit kelainan. Apa yang lainnya? Minggu ni kita tak pergi jalan-jalan. Stay kat rumah je tapi kita buat satu masakan istimewa negeri pantai timur iaitu nasi kerabu.
Oh haa. Lupa pula. Kenapa tajuk macam tu? Tu sebenarnya alamat rumah kawan aku. Kitorang masak dan buat jamuan kat situ. St. merupakan singkatan kepada Sankt ataupun Saint dalam bahasa Inggeris. Str. tu pula singkatan kepada Straße (jalan). Cara baca dia : shtghasse. Stres tak nak baca? Haha.
Mula-mula kita sediakan bahan dulu. Jom tengok apa bahan-bahannya.
Ini bahan-bahan untuk tumis. Kat dalam ni ada pelbagai jenis bawang, halia dan lada kering yang dah direbus. Kisarkan bersama lepas tu masukkan ke dalam santan yang menggelegak. Santan tu mestilah dimasak bersama dengan serai. Pastikan santan selalu dikacau dan api hendaklah tidak terlalu besar.
Ni antara bahan lain yang diperlukan. Kat sini susah nak cari ikan segar jadi kitorang pakai ikan dalam tin jela. Senang sikit. Tak perlu rebus. Hehe. Sayur yang jarang dijumpai kat Jerman tu boleh la korang cari kat Asia Markt. Semua ada.
Haa kita dah separuh jalan dah ni. Sambal ikan dah siap. Bahan-bahan yang diperlukan ialah bawang merah, halia, serai dan kelapa yang dah digoreng (tanpa minyak). Tumbuk bawang merah dan halia. Pastikan halia tu hancur tau, bawang tu kalau tak hancur sangat pun takpe. Pastu campurkan ikan ke dalam campuran bawang dan halia. Tumbuk ikan sampai hancur. Kemudian bolehlah dicampurkan sebatian tersebut ke dalam kelapa yang dah digoreng tadi. Masukkan sekali halia yang dihiris halus. Gaul sampai rata. (Yang ni aku tumbuk. Kikiki)
Tadaa! Inilah hasilnya. Nasi kerabu biru berlaukkan ayam bakar. Kitorang guna pewarna biru je sebab nak senang. Kalau ada bunga tu lagi bagus sebenarnya. Lebih asli. Ayam tu pula dah diperap semalaman.
Ketua chef kita pada kali ini. Masih lagi solo katanya. Haha. Nama diberi Muhammad Afuan dan berasal dari Tanah Merah, Kelantan. Kalau ada yang berkenan bagitau la eh. Hee.
Sebelum aku tutup entri kali ni, aku nak kongsi satu ayat yang menarik kepada pembaca sekalian.
"Harta dan anak-pinak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal-amal soleh yang berterusan adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan."
(Al-Kahf, 18: 46)
Fikirkan dan selamat beramal.
Sekian, wassalam.
Alhamdulillah minggu ni kembali ke Duisburg. InsyaAllah kali ni kita buat sedikit kelainan. Apa yang lainnya? Minggu ni kita tak pergi jalan-jalan. Stay kat rumah je tapi kita buat satu masakan istimewa negeri pantai timur iaitu nasi kerabu.
Oh haa. Lupa pula. Kenapa tajuk macam tu? Tu sebenarnya alamat rumah kawan aku. Kitorang masak dan buat jamuan kat situ. St. merupakan singkatan kepada Sankt ataupun Saint dalam bahasa Inggeris. Str. tu pula singkatan kepada Straße (jalan). Cara baca dia : shtghasse. Stres tak nak baca? Haha.
Mula-mula kita sediakan bahan dulu. Jom tengok apa bahan-bahannya.
Ini bahan-bahan untuk tumis. Kat dalam ni ada pelbagai jenis bawang, halia dan lada kering yang dah direbus. Kisarkan bersama lepas tu masukkan ke dalam santan yang menggelegak. Santan tu mestilah dimasak bersama dengan serai. Pastikan santan selalu dikacau dan api hendaklah tidak terlalu besar.
Ni antara bahan lain yang diperlukan. Kat sini susah nak cari ikan segar jadi kitorang pakai ikan dalam tin jela. Senang sikit. Tak perlu rebus. Hehe. Sayur yang jarang dijumpai kat Jerman tu boleh la korang cari kat Asia Markt. Semua ada.
Haa kita dah separuh jalan dah ni. Sambal ikan dah siap. Bahan-bahan yang diperlukan ialah bawang merah, halia, serai dan kelapa yang dah digoreng (tanpa minyak). Tumbuk bawang merah dan halia. Pastikan halia tu hancur tau, bawang tu kalau tak hancur sangat pun takpe. Pastu campurkan ikan ke dalam campuran bawang dan halia. Tumbuk ikan sampai hancur. Kemudian bolehlah dicampurkan sebatian tersebut ke dalam kelapa yang dah digoreng tadi. Masukkan sekali halia yang dihiris halus. Gaul sampai rata. (Yang ni aku tumbuk. Kikiki)
Tadaa! Inilah hasilnya. Nasi kerabu biru berlaukkan ayam bakar. Kitorang guna pewarna biru je sebab nak senang. Kalau ada bunga tu lagi bagus sebenarnya. Lebih asli. Ayam tu pula dah diperap semalaman.
Ketua chef kita pada kali ini. Masih lagi solo katanya. Haha. Nama diberi Muhammad Afuan dan berasal dari Tanah Merah, Kelantan. Kalau ada yang berkenan bagitau la eh. Hee.
Sebelum aku tutup entri kali ni, aku nak kongsi satu ayat yang menarik kepada pembaca sekalian.
"Harta dan anak-pinak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal-amal soleh yang berterusan adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan."
(Al-Kahf, 18: 46)
Fikirkan dan selamat beramal.
Sekian, wassalam.







No comments:
Post a Comment